Skip to Content

SQL szerverek telepítése (Qt) SmartStorage rendszerhez: PostgreSQL, MySQL

Sajnos a jelenlegi (Qt4)SmartStorage rendszer telepítője, nem biztosítja, hogy a kiválasztott SQL szerver települjön rendszerünkre. Illetve az elkészített adatbázishoz szükséges, hogy beállítsuk a kapcsolódási paramétereket: szerver (esetleg portszám), adatbázis neve, felhasználónév és jelszó. Mivel a program több rendszeren is fut, nehéz lenne általános telepítőt készíteni. Ugrás a PostgreSQL Windows-os, PostgreSQL Linux-os telepítés, illetve a MySQL Windows-os, MySQL Linux-os telepítés részhez.

PostgreSQL

Windows operációs rendszerek alatt töltsük le a használni kívánt verziót (8.2-8.3-8.4-es sorozatokkal ki van próbálva a rendszer) a következő címről: Windows-os telepítő.

 • Ha ezzel megvagyunk, futtassuk a telepítőt (pl.: postgresql-8.4.5-1-windows.exe). A telepítő feltelepíti a kliens és a szerver összetevőket is alapértelmezés szerint. A telepítő csomag a telepítés végén egyéb kiegészítők telepítését is lehetővé teszi, ezekre általában nincs szükségünk, így a Qt4 Smart Storage-nak sem!
 • Szerencsére a Windows-os telepítő része a "pgAdmin III" nevű adminisztrációs program is, így a karbantartások és mentések elvégzéséhez sem kell egyéb programot telepítenünk.
 • A telepítő a futtatása alatt létrehoz egy (alapértelmezés szerint) "postgres" nevű felhasználót, és meg kell adjuk jelszavát is. Ezzel a felhasználóval tudunk csatlakozni a létrejövő adatbázisunkhoz.
 • Hogy kipróbáljuk, hogy fut-e az SQL szerverünk indítsuk el a Start menüből a frissen telepített "pgAdmin III" nevű programot. A "konnektor" ikonnal csatlakozhatunk gépünkön (localhost) futó PostgreSQL adatbázisszerver szolgáltatáshoz!

  Amennyiben sikerül csatlakozni, akkor van egy futó PostgreSQL adatbázisszerverünk, melyen létre tudjuk hozni a "postgres" felhasználóval a Qt4 SmartStorage adatbázisát.
 • Az adatbázis létrehozásához futtassuk a "C:\Program Files\Qt4 SmartStorage\create_pg_database.bat" parancsot. Ehhez nyissunk meg a "Parancssor"-t és lépjünk a "C:\Program Files\Qt4 SmartStorage" könyvtárba és futtassuk a fájl nevének begépelése után ENTER-t ütve:
 • Ha ezzel készen vagyunk és létrejött az adatbázisunk SmartStorage néven folytathatjuk a telepítést a leírás szerint.

Linux operációs rendszerek alatt (a legtöbb disztribúció esetén) nincs szükségünk arra, hogy közvetlen tölsük le az PostgrSQL adatbázis telepítőjét. A rendszerek csomagkezelője a szükséges csomagokat biztosítja. A példa Ubuntu 10.0.4 LTS 64 bites rendszer alatt készült:

 • Telepítsük a gépünkre a kliens, szerver és karbantartáshoz szükséges csomagokat: postgresql (szerver); postgresql-common, postgresql-client-common (kliens);  pgadmin3 (adminisztációs felület); postgresql-doc (dokumentáció, opcionális). A következő képen a függőségek miatt több csomag is látható. Változó lehet, hogy mi hiányzik az adott rendszerről!
 • Az "Alkalmaz" gombon kattintva a rendszer letölti és telepíti a szükséges összetevőket.
 • Sajnos a szerver és a "postgres" felhasználó jelszava nincs beállítva. Ezt az Ubuntu leírásának megfelelően be kell állítani! Parancssorból indítsuk el a gEdit szövegszerkesztőt rendszergazdai módban: "sudo gedit".
 • Módosítsuk a " #listen_addresses = 'localhost'" sort a képen is láthatóra "listen_addresses = 'localhost'":
 • Parancssorból futtasukl a következőt:
  sudo -u postgres psql template1

  A megjelenő ablakban pedig futtassuk a következő utasítást:

  ALTER USER postgres with encrypted password 'your_password';


  A "\q" paranccsal léphetünk ki a "psql" programból.

 • Ismér indítsuk el a "sudo gedit" paranccsal a szövegszekesztő programot és módosítsuk a "/etc/postgresql/8.4/main/pg_hba.conf" fált. Az "ident" szót cseréljül "md5"-ra.
 • Indítsuk újra az adatbázisszerver szolgáltatást:
  sudo /etc/init.d/postgresql-8.4 restart
 • A teszt kedvéért indítsuk el a "Alkalmazások/Fejlesztés/pdAdmin III" menüpont segítségével az adminisztrációs programot. Csatlakozzunk a helyi (localhost) gépünkön futó PostgreSQL szerverhez a "postgres" felhasználóval és a beállított jelszóval:

  Amennyiben sikerül csatlakozni, akkor van egy futó PostgreSQL adatbázisszerverünk, melyen létre tudjuk hozni a "postgres" felhasználóval a Qt4 SmartStorage adatbázisát.
 • Ez után, ha nem telepítettük még telepítsük a Qt4 SmartStorage csomagot, és futtassuk a telepítési könyvtárban ("/usr/share/Qt4SmartStorage") a "create_pg_database.sh" parancsot.
 • Ha ezzel készen vagyunk és létrejött az adatbázisunk SmartStorage néven folytathatjuk a telepítést a leírás szerint.

MySQL

Windows operációs rendszerek alatt töltsük le a használni kívánt verziót (5.1-es sorozattal van kipróbálva a rendszer) például a következő címről: 5.1-es sorozat.

 • Futtassuk a letöltött telepítő csomagot (mysql-5.1.51-win32.msi). Telepítsük gépünkre a kliens és szerver összetevőket is, ha a saját gépünkön akarjuk tárolni adatainkat.
 • A telepítés alatt (ami jövőre nézve hasznos lehet) az alapértelmezett karakterkódolást állítsuk UTF8-ra.
 • A következő kép ugyan már telepítés után készült, de lényeg látszik: telepítsük a MySQL-t szervert szolgáltatásként, mert így a gép indulásakor automatikusan elindul. És fontos, hogy a telepítés könyvtára alatt található "bin" könyvtárat tegyük bele a PATH környezeti változó értékei közé. Így a többi alkalmazás tudja használni az ott található megosztott könyvtárakat (DLL), hiszen erre szükségünk is lesz!
 • Az utolsó említésre méltó beállítás az

  alapértelmezett MySQL felhasználó a "root" jelszavának beállítása. Ezzel a felhasználóval tudunk majd csatlakozni a saját MySQL adatbázisunkhoz, melyet szerencsére csak egyszer kér a program tőlünk. Ez nem a programba történő bejelentkezéshez

  megadott felhasználói jelszó!

 • Hogyha minden sikeresen települt, próbáljunk meg csatlakozni a futó MySQL szolgáltatásunkhoz:
 • Ha jól írjuk be a "root" felhasználó jelszavát, akkor a következő kép fogad minket: a MySQL szolgáltatásunk fut!
 • Ha eddig eljutottunk minden

  feltétel adott, hogy a telepített Qt4 Smart Storage rendszer adatbázisát létrehozzuk és csatlakozzunk hozzá, és elkezdjük a munkát.

 • Az adatbázis létrehozásához futtassuk a "C:\Program Files\Qt4 SmartStorage\create_my_database.bat" parancsot. Ehhez nyissunk meg a "Parancssor"-t és lépjünk a "C:\Program Files\Qt4 SmartStorage" könyvtárba és futtassuk a fájl nevének begépelése után ENTER-t ütve. Itt "root" felhasználó jelszavát 2x kell megadnunk: adatbázis létrehozása és a backup adatbázis importálásakor!
 • Ha ezzel készen vagyunk és létrejött az adatbázisunk SmartStorage néven folytathatjuk a telepítést a leírás szerint.

Linux operációs rendszerek alatt (a legtöbb disztribúció esetén) nincs szükségünk arra, hogy közvetlen tölsük le a MySQL adatbázis telepítőjét. A rendszerek csomagkezelője a szükséges csomagokat biztosítja. A példa Ubuntu 10.0.4 LTS 64 bites rendszer alatt készült:

 • Telepítsük a kliens és a szerver összetevőket (ha az adatainkat szintén a helyi gépen akarjuk tárolni. Jelöljük ki mysql-client, mysql-server, mysql-gui-tools-common csomagokat telepítésre. Az összefüggések miatt a következő csomagok kerülnek telepítésre egy alapértelmezett rendszer esetén (ez változhat egyéb telepített programok miatt):
 • A telepítés alatt a rendszer bekéri az alapértelmezett MySQL administrátor felhasználó, a root jelszavát:
 • Ha minden rendben települt, akkor a MySQL szolgáltatás fut a gépünkön és a "root" felhasználó jelszava be van állítva. 
 • Ez után, ha nem telepítettük még telepítsük a Qt4 SmartStorage csomagot, és futtassuk a telepítési könyvtárban ("/usr/share/Qt4SmartStorage") a "create_my_database.sh" parancsot.

  Itt "root" felhasználó jelszavát 2x kell megadnunk: adatbázis létrehozása és a backup adatbázis importálásakor!
 • Ha ezzel készen vagyunk és létrejött az adatbázisunk SmartStorage néven folytathatjuk a telepítést a leírás szerint.
   

Köszönöm a türelmet!