Skip to Content

Qt4 Smart Storage telepítési útmutató

A Qt4 SmartStorage rendszerből telepítő csomag készült Windows XP/Vista/7/8 (32 bites), (K)Ubuntu (32 és 64 bites), openSUSE (64 bites), Fedora (32 és 64 bites) és Mac OSX operációs rendszerek alá.

A telepítés előtt döntsük el, hogy helyi fájl alapú adatbázisban (SQLite3) vagy adatbázis szerverben (PostgreSQL, MySQL) szeretnénk tárolni adatainkat.
Ha adatbázis szervert választunk, követelmény, hogy a kiválasztott adatbázis típusának megfelelő kliens könyvtárak és a szerver telepítve legyen és fusson. A telepítéshez az SQL szerverek telepítése leírás szolgál segítségül (folyamtosan frissül az új verziók megjelenésével)!

Ha a helyi fájl alapú adatbázis használatot választjuk, csak el kell indítani a programot a telepítés után és a kapcsolódási paramétereknél az "SQLite 3" adatbázis típust válasszuk:


 

SQL szerver esetén, ha nem a helyi gépen szeretnénk tárolni az adatainkat, akkor a telepítési könyvtár "data" alkönyvtárában lévő DUMP-ok segítségével hozhatunk lérte egy "üres" induló adatbázist.
A telepített rendszerhez tartozó adatbázis létrehozó parancsokfájlok alapértelmezés szerint a helyi számítógépen (PostgreSQL esetén "postgres" felhasználóval ill. MySQL esetén a "root@localhost" felhasználóval) hoznak létre adatbázist SmartStorage néven.

Első indítás

Az első indításkor meg kell adnunk a kiválasztott adatbázishoz a kapcsolódási paramétereket:

Ha sikeresen kapcsolódunk az adatbázishoz a "default" nevű felhasználóval a "d" jelszóval léphetünk be.

Windows XP/Vista/7/8

A letölthető telepítőt kell futtatni:

Qt4SmartStorage-<vezió>-Setup.exe.

A telepítési könyvtárban találhatunk parancsfájlokat melyek segítenek az adatbázisokat létrehozni:

  • MySQL adatbázishoz "create_my_database.bat" ,
  • PostgreSQL adatbázishoz "create_pg_database.bat"

parancsfájlt futtassuk parancssorból a telepítési könyvtárban állva (alapértelmezett telepítési könyvtár (C:\Program Files\Qt4 SmartStorage).

Linux rendszerek

Töltsük le a rendszerünknek megfelelő telepítőcsomagot és futtasuk parancssorból a telepítőt. Vagy használjuk a rendszer által felajánlott alapértelmezett grafikus teleptőt, ha az a letöltéskor megjelenik.

CentOS/Redhat/Fedora

rpm -ivh Qt4SmartStorage-<vezió>.rpm

Telepítés (Debian/Ubuntu környezet)

dpkg -i qt4smartstorage_<verzió>.deb

A telepítési könyvtárban találhatjuk a szükséges adatbázis létrehozó szkripteket:

  • MySQL adatbázis esetén "create_my_database.sh",
  • PostgreSQL adatbzis esetén "create_pg_database.sh"

parancsfájlt futtassuk parancssorból a telepítési könyvtárban állva (alapértelmezett telepítési könyvtár (/usr/share/Qt4SmartStorage).

Mac OS X

A telepítő média (Qt4SmartStorage-<verzió>.dmg.zip) letöltése után nyissuk meg azt: a letöltött, tömörített DMG fájlt a rendszer automatikusan kitömöríti letöltéskor, majd ha kattintunk rajta megnyitja. Húzzuk a "Qt4SmartStorage" alkalmazást a "Alkalmazások/Applications" mappába!

Mac OS X alatt az SQLite3 és a PostgreSQL adatbázis kapcsolódás támogatott. A MySQL kliens könyvtárait a program nem telepíti. Egygépes (lokális) használat esetén az ajánlott adatbázis típus az SQLite3.

Egy távoli (nem helyi) PostgreSQL adatbázis szerver eléréséhez nincs szükség egyéb telepítési lépésre (a Mac OS X rendszer tartalmazza a szükséges kliens könyvtárakat), csak a kapcsolódási paramétereket kell megadni.

PostgreSQL/MySQL szerver Mac OS X alatti telepítéshez - ha szükséges - kérje szakember segítségét. Az adatbázisok elkészítéséhez szükséges "dump"-ok megtalálhatok a Qt4SmartStorage csomagban (Qt4SmartStorage.app könyvtár):