Skip to Content

Qt SmartStorage NAV Online Számla kapcsolat

Kedves Felhasználók!

Értesítek mindenkit, hogy a Qt SmartStorage számlázó program felkészült (kiadás verziószáma v1.4.x) a NAV Online Számla rendszerébe történő adatszolgáltatásra. Az adatszolgáltatás 2018. július 1-től kötelező. Az adatszolgáltatáshoz regisztrálni kell a NAV Online Számla felületén.

Az éles rendszer a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ címen lesz elérhető, mely még nem üzemel.

Jelenleg csak a teszt rendszer érhető el: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/. Ide mindenki teljesen hasonlóan regisztrálhat, mint az éles rendszerbe.

A regisztrációk előfeltétele az ügyfélkapus regisztráció (mind a tesz, mind az éles rendszer esetében). Fontos megjegyeznem, hogy a teszt rendszerben történő regisztráció független az éles rendszertől, tehát aki tesztelni szeretné a rendszert, annak mindkét felületen regisztrálni a kell. Próbálok összeszedni információkat a regisztrációról, melyeket itt tekinthetünk meg: PergerSoft NAV Információk.

A NAV online felületén a regisztrációt követően az adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozáshoz létre kell hozni egy technikai felhasználót és le kell generálni a titkosító kulcsait. Ezek azonosítják a beküldőt és biztosítják a titkosított kommunikációt.

A regisztrációt követően egy ilyen (több is lehet) technikai felhasználónak az adatait kell megadni a Qt SmartStorage (v1.4+) számlázó program beállításaiban:

 Ha a program frissítését elvégezzük a júliusi kezdés előtt, akkor 2 lehetőségünk van:

  • Júliusig üresen hagyjuk ezeket a mezőket: ebben az esetben a program nem próbál kapcsolódni a NAV rendszeréhez és nem üzen ezzel kapcsolatos hibát júliusig. Utána viszont a program figyelmeztet és nem enged számlát készíteni ezen információk hiányában.
  • Vagy a NAV teszt rendszerében történő regisztráció után itt megadjuk a szükséges teszt adatokat, így van lehetőség tesztelni a programot a júliusi éles start előtt.
    Ebben az esetben is szükség lesz az éles rendszer adatainak beállítására július 1-én.
    Az éles üzemmód első napjától ugyanis a program mindenképpen az éles rendszerbe próbál adatokat küldeni. Ha nem frissítjük ezeket a beállításokat, hibát kapunk. Természetesen a program mindaddig újrapróbálkozik a beküldéssel, amíg azt el nem tudja végezni.

Itt szeretnék megkérni mindekit, aki tud, próbálja ki a programot a NAV teszt rendszerével. A visszajelzések sokat segítenek, amivel könnyebbé tehetjük a júliusi éles startot.

Sajnos nem csak a beküldés funkciói miatt történtek módosítások a programban. A NAV Online rendszerében ISO kódokkal kell azonosítani a címek részét képező országot és az alkalmazott valutákat is. Ezek miatt ki kellett egészíteni a rendszert az országok és a valuták listájának kezelésével. Ezek a szokásos "Alapok" menüpont alatt találhatóak. A listák igény szerint bővíthetők, de a kódoknak helyes ISO kódoknak kell lenniük! A következőkben látható elemek a program frissítésével a rendszerbe kerülnek.

Országok lista:

Valuta lista:

A fentebb leírt módosítások és a program frissítése ellenben megköveteli, hogy a program felhasználójának és ügyfeleinek ezen adatait ellenőrizzük a frissítés után.

A program 1.4-es verzióra történő frissítése minden címnél (technikai okok miatt) az országot Magyarországra (HU) és a valutákat "Ft"-ra (HUF) állítja. Ezeket kérem ellenőrizzük a beállítások alatt és az ügyfeleknél is és ha szükséges módosítsuk. Ezen kellemetlenségekért itt kérek elnézést!

A frissítés megkezdése előtt mindenképpen készítsünk mentést az adatbázisunkról. A "Rendszer/Adatbázis kapcsolat"  alatt ellenőrizhetjük hol tároljuk adatainkat. Például SQLite (egygépes használat esetén ez az alapértelmezés) csak az adatbázis fájlról készítsünk egy másolatot. A fájl elérési útja és a nevében lévő verzió lehet teljesen más:

Kérek mindenkit, hogy visszajelzésével segítse munkámat.

Köszönettel,
Perger Attila